Hvis du er gået hen og blevet afhængig af receptpligtig medicin så som angst dæmpende eller smertestillende medikamenter, er det meget vigtigt at du opsøger professionel hjælp til afvænning. Mange af disse præparater – for eksempel de såkaldte opioider – har nemlig samme afhængigheds skabende egenskaber som de klassiske opiater (eksempelvis morfin) eller hårde stoffer som for eksempel heroin, et stof som også er baseret på opium.

Dette betyder, at du ved ophør af medicin indtag kan opleve samme forfærdelige abstinenser som en narkoman oplever når han eller hun forsøger at kvitte stofferne med en ”kold tyrker”. Disse kan inkludere voldsomme smerter i kroppen og i hovedet, feber rystelser, kvalme og opkastninger, og i værste fald delirium eller selvmords tanker. Sådanne abstinenser kan vare i mange dage, og de fleste falder derfor tilbage i misbruget igen når presset bliver for stort.

På et misbrugscenter kan du gennem et kontrolleret og overvåget afrusnings forløb få hjælp til at holde dig på rette spor. Når du tilmelder dig medicinafvænning hos et misbrugscenter – for eksempelvis Behandlingscenter Søby Park – vil du som det første gennemgå afrusning og afgiftning, overvåget af professionelt sundheds personale. Samtidig vil du få mulighed for smertelindring i form af varme bade, urtete, og i særlige tilfælde mild medicin, så du bedre kan holde processen ud.

Hvad sker der efter afgiftning?

Når alle giftstofferne er renset ud af dit system, vil du gennem behandling og terapi på individuel basis såvel som i grupper få lejlighed til at arbejde med dig selv, og bygge din tilværelse op på ny. Et behandlings forløb, som strækker sig over flere uger, er dit bedste værn imod tilbagefald – og så får du ydermere tilbud om opfølgende møder, som kan støtte dig efter endt behandling.

Du kan få mere information om medicinafvænning på Behandlingscenter Søby Park på hjemmesiden behandlingscentersoebypark.dk